Äntligen börjar det kännas som om det händer något. Den senaste veckan har huvudsakligen bestått i att transportera bort den överflödiga sprängstenen. Det blev några lass... Som tur var hade vår entreprenör kontakt med en kille i närheten som behövde sten till sin tomt så det miskade transporttiden en hel del. 
Tomten har också förberetts för grunden med makadam, VA och flis. Måste säga att vi har haft en fantastiskt bra  grävare som lyckats grovplanera tomten så bra. Om någon behöver tips på en bra grävare så hör av er!
 
Något som har varit mindre trevligt denna vecka är all den snö som fallit. Det har snöat lite grann varje dag så killarna har haft fullt sjå med att täcka flisen från att bli helt nedsnöad. Vi har också haft problem med vägen fram som förblivit oskottad när snön kommit. Våra entreprenörer har själva fått salta och skotta för att kunna komma upp med lastbilar. Inte helt lyckat då kostnaden hamnar på oss i slutändan... Får nog helt enkelt engagera oss i den där vägföreningen snart...
 
Igår anslöt en ny entreprenör till oss som fått i uppdrag att gjuta vår grundplatta. En kontakt vi fått via Patriks kusin. Vi har en mycket bra känsla för dessa killar och som grädde på moset är den ena killen f.d fotbollsproffs som spelat i Elfsborg. Det ser ju så klart Patrik som pluspoäng (trots sin änglasjäl). Målet är att plattan skall gjutas på onsdag i nästa vecka. 
 
Både jag och Patrik har varit ute idag och tittat på hur långt entreprenören hunnit och kantelementen är nu i princip klara. Huset börjar äntligen få någon slags form :)
 
Här kommer lite bilder.
 
 
 
 
Huset hamnar ganska nära berget i det nordöstra hörnet, men vi har valt att behålla det så med förmån för det fina snittet i berget. Vi har fått en jätte fin slät yta som vi i framtiden tänker belysa på något snyggt sätt.
 
 
 
 
 
Maria o Patrik
 
 
 
 
Björkås, Grundplatta, Götenehus,
Var på plats idag för att se hur det går för grävaren att "smeta ut" stenmassorna på tomten. Han har kommit långt, men ändå är det så himla mycket kvar. Man inser nu hur svårt det är som nybörjare att uppskatta hur mycket massor det blir av en sprängning. Det ska tilläggas att även de som planerat tomten inte lyckats uppskatta detta...
I morgon kommer i alla fall de första lastbilarna för att transportera bort en del av massorna till två andra tomter i området. Just det, förutsatt att vädret inte blir "katastrof". Då får lastbilarna svårt att komma upp för den branta backen upp till kullen. 
 
Bilden tagen mot framtida entrésida.
 
Mitt i öknen hamnar tillslut huset. 
 
Min (Marias) stackars Magnolia blev styckad i bitar till förmån för sprängstenen. 
Grannen vill också ha sten så vi fyller igen mot grannens massor så vi i framtiden kan få en plan gräsmatta.
 
I höjd med syrenbusken ungefär kommer massorna sluta. Jag håller tummarna att vi får behålla lite av den trestänglade syrenen. Patrik jämför den däremot med en ormbuske...
 
Här är den fina snittytan på berget som behålls i bakkant av tomten. Lite ljus på det så blir det fantastiskt. En del av spränstenen ska så klart bort för att nå rätt höjd.
 
 
Nästa inlägg kommer förmodligen till helgen då vi hoppas att vi börjar nå rätt höjder.
 
Vi hörs!
Maria & Patrik
 
Björkås, Götenehus, Sprängning,
 
 
Idag var vi på besök på tomten tillsammans med Ellen och hennes farmor och farfar för att se hur långt arbetet kommit. Vi möter en stressad grävmaskinist/sprängare som precis hunnit spränga klart det sista på vägen fram till tomten. Hann prata några ord med honom så han gick igenom vad han gjort. Han gav dessutom några goda råd om hur vi ska lägga massorna. Han säger att vi kommer ha Göteborgs torraste grund på tack vare den gigantiska stenkisten huset kommer stå på. Det är ju positivt. Lite orolig blev vi dock att vi kan behöva köra iväg en del sprängsten. Vi får hålla tummarna att vi klarar att ta hand om allt på tomten. Nästa vecka börjar flyttning av massor och grovplanering av tomten. Det ska bli skoj.
Behöver ni sprängsten så ring oss :)
 
Här kommer lite bilder från dagens besök.
 
 
Nedan ser ni några före och efterbilder
 
 
 
 
 
 
Nedan ser ni den bergskant som kommer finnas vid norrsidan av huset. Det blev ett riktigt fint snitt som vi hoppas kunna belysa någon gång i framtiden. Avstånd mellan berg och hus blir ca 3-4 m.
 
Maria & Patrik
Björkås, Götenehus, Sprängning,