Nu när bygget står och vilar och vädret är gynnsamt, så har tanken slagit mig att det kanske hade gjort gott att få måla till de delar som dels är ogrundade men också att kunna nyttja ställningen när den väl står där.


Simpsen och vindskivorna är de ytor som ev blir målade om vädret tillåter.
 
Götenehus ser ut att ha gjort ett gediget målerijobb på fasaden och vindskivor. Efter ett samtal med Götenehus måleriavdelningen så visade det sig att huset både är grundat och en mellanstrykning är gjord på fabriken. Med en ren alkydprodukt från Nordsjö. Har i min yrkesroll (måleri) knappt varit i kontakt med Nordsjö. Underligt kanske, men andra koncerner har varit bättre på att att rekrytera målerier till att jobba med deras produkter. 
 
Jag har iaf bestämt mig för att använda Jotuns välkända och inarbetade serie demideck. Har väl inte jättemånga jobb i bagaget ihop men varje år dyker det upp förfrågningar om att måla hus för nöjda demideckare. Och jag kan väl inte påstå att jag blivit avskräckt av det jag sett. Och när jag under åren fått möjlighet att måla med flera olika leverantörer så tycker jag att Jotuns demideck serie är den bästa. God täckförmåga, bra följsamhet och torkar inte för fort, utan hinner bilda en snygg film på fasaden innan den "stannat". God kulörstabilitet, långa intervaller mellan renoveringarna, är också bra egenskaper. Notera nu att detta är inget generellt råd från mig utan varje fasad är unik, men man bör alltid undersöka noga vad respektive yta är målad med innan och försöka följa det systemet, Tex linolja, slamfärg osv.
I detta fallet har både Nordsjö och Jotun gett klartecken för att måla fasaden med Demideck. En liten nackdel är väl grundfärgen Visir som nästan är transparant (ljusbrun) och lite väl blaskig att måla med. Men nu är det inte många kvm som jag behöver grunda med visir och ihop med Demideck blir 
slutresultatet väldigt gott. 

Då återstår bara själva kulörvalet. 
Jag tror att jag & Maria är överens om att huset blir vitt, i detta fallet s0502-y.
En lite ton av gult säger nr ovan.
Tror dock att vissa partier får någon gråton längre fram. Vi får se, just nu känns det iaf viktigt att få grunda det trärena innan ställningen åker ner.
Om vädret tillåter mer målning så får vi kanske lägga några minuter på att välja en gråton också. 
 
Med vänlig hälsning Patrik & Maria.
Götenehus. Björkås. Demideck. Jotun.,
Har varit lite dåligt med uppdateringar och det beror på att i stort sett inget har hänt sedan de reste huset.
Veckan efter de reste huset så bjöd vädret på mycket regn och mycket vind vilket gjorde att vi upptäckte några läckage från taket. Det i sig är ju positivt i och för sig att vi tidigt upptäckte att det finns glipor i underlagspappen. Snickarna var ute och tittade på problemet och lade tätningsmassa på de ställen som var i farozonen för mer läckage. Underlagspappen är häftad inte limmad som jag trodde var standard. 
De tror iaf att den starka vinden har gjort att vattnet har blåst in under skarvarna och ner i huset. Ventilerna som numera finns i taken för att lufta isoleringen har också läckt lite grann tror de, och ner på golvet i huset. 
När jag var ute idag och tittade in så såg det torrt och fint ut, men det har ju och andra sidan varit uppehåll ett tag nu.
Utelåst är man också då snickarna har bommat igen huset. Inte så illa kanske, men nyckel har man inte fått än men bör väl dyka upp inom kort. 
Huset står nu och vädras/torkas ut till iaf fredag. Efter det så börjar de montera tegel, ränndalar, hängrännor och stuprör. Sen följer komplitering av fasad,  igensättning vid takfoten, isolering av vind osv osv. Jag hade väl hoppas att man skulle ligga lite längre fram men är också förstående till att huset mår bra av att vädras ur. 
Dagens bilder.
Ljust läge.
 

Vädring av huset. 
 
Entré sidan. Har nästan lite målarfunderingar nu när vädret är så milt. Iaf på de höga delarna....
 

Södersidan är grym.
 
Idéer....vad gör vi med detta?
 
Med vänlig hälsning Patrik & Maria
 
 
Götenehus. Björkås.,
Under fredagen blev huset tätt.
Takpappen är kompletterad i skarvarna på takelementen. Skulle dock inte svära på att detta håller emot ett skyfall om det skulle bli fråga om ett sådant.
Men stomkompletteringen fortsätter nu i veckan och de kör på så länge vädret tillåter utomhusarbete. Och taket blir klart under v 8, är förhoppningen.
Om ca 3 veckor räknar de med att huset är tätt på riktigt och ett trycktest utförs innan golv värmen slås på.
Men ett x antal liter vatten ifrån torsdagens snöande och regnade låg kvar på plattan. 
Och det blev lördagens nöje att försöka få undan detta så gott det går.
Utrustade med en duschskrapa och en piasavakvast gick jobbet bra. Vi fick väl fyllt en 4-5 st 10 liters hinkar bara i vardagsrum och kök. I sovrumsdelarna hade vinden tagit mycket av vattnet. Men där fanns också möjligheten att skrapa vattnet mot brunnarna i dusch och badrummen. Huset är ju rejält ventilerat just nu och det torkar ut på ett bra sätt. Men vi ville inte riskera att ha en isbana i huset om kylan slår till igen.
Tilläggas skall att alla syllar är skyddade med plast som sträcker ca 20 cm upp på väggen.

Efter skrapningen. Syllskydd syns i bild.

Ordning & reda på bygget. 

Även på utsidan är ordning a & o.

Läkt för pannor.

En av de detaljer som gör Götenehus till vår leverantör. Grundade vindskivor, runt om inkl ändträn. 

Med vänlig hälsning Patrik & Maria

Götenehus. Björkås.,