Idag fick jag (Patrik) ledigt från min eftermiddagsritual, att hämta dottern på förskolan som det idag kallas.
Dagis kallat i folkmun. Men säger man det får man på näsan...Vad gjorde jag då på min lediga eftermiddag?
Ett bokat besök på hifi-klubben för att diskutera ljud, bild och nätverk väntade. När man bygger nytt har man ju stora möjligheter att påverka utgången för att vara förberedd för framtiden. Men också möjligheter att få rummen lite mer estiskt tilltalande genom att dölja kablar för ljud osv.
Jag har i min yrkesroll fått möjligheter att se otroliga hem, häftiga lösningar på allt från kök, bad, ljud, bild, ytskikt i världsklass och lägen på villor som man bara kan drömma om. Många ggr lååååångt över vår egen budget. Men inspirerad blir man och plockar man ut godbitarna så kan man komma en bit på vägen till sitt eget drömhem. En av dessa godbitar är att försöka bygga in ljudet i huset och i ett tidigt skede få till ett mediarum. I detta fall en liten hylla i en klädkammare som kommer att vara centralt placerad i huset. Ett system som fallit mig i smaken är Sonos. http://www.hifiklubben.se/inspiration-och-aktuellt/allt-om-sonos/Enkelt-anvandarvanligt-och-tradlost-med-Sonos/
 
Sonos är ett ljudsystem som jag kommit i kontakt med på många byggen. Användarvänligheten är fantastisk.
Att kunna styra din musik, radio, pod mm från en app i en smartphone är ju geniallt. Att man också kan lyssna på olika saker i olika zoner är ju ännu bättre. Vill frun huset lyssna på Sofia Karlsson i kökzonen så går det utmärkt att kombinera med hårdrock på toan.
Så när den trevlige mannen på hifi-klubben föreslog detta så var kemin mellan honom och mig total. Inte hårdrock på toan kanske men väl Sonos systemet. Vi pratade samma språk. När vi sedan tittat på vilka lösningar vi kan välja för olika rum blev jag än nöjdare. Vi kom överens om att bästa lösningen är att förbereda vardagsrummet för ett hemmabioljud. En sk Sonos connect (http://www.hifiklubben.se/Products/sonos-connect-tradlos-musikspelare-26643/) placeras i klädkammaren ihop med en lämplig förstärkare. Tillsammans med dessa installeras en router för att kunna koppla ihop detta trådlöst och då använder du din smartphone för val av musik & zon. Fem högtalare byggs in i väggarna. Iaf förbereds väggarna för detta, dvs vi drar fram tomrör till de ställen vi tänkt placera högtalarna på. 
 
Såhär kan en framtida lösning se ut:
 
Något som också kom upp på mötet var att inte underskatta antalet nätverksuttag....
Ta det du tänkt och dubbla det, sa han *ha ha*. Bara en sådan sak som bakom TVn, minst 2-3 st.
Framtidens tv-apparater kommer vara sk smart TV. De finns redan, jag vet, men att internet är en del av dem kommer vara standard, tex att hyra film via netflix, SF, viaplay, titta på facebook, youtube osv är här för att stanna. En utgång till TV, en till ev. TV-box, en till apple TV osv. Man kan inte ha för få som han sa.
Nu är vår tanke att välja en tv som är godkänd av leverantör tex canal digital. Då är boxen inbyggd.
Och för att få ut max av din led TV - bygg en låda bakom TVn. I lådan placerar du alla dessa uttag.
En hdmi-kabel var också bra att dra från media rummet och hit.
Genom att placera alla uttag i lådan får du en slät vägg. Iaf väldigt nära. Led tv.n bygger då bara några cm från väggen. Suveränt! För vår tanke är att inte ha någon tv-bänk. Och lådan blir då bättre utförd än nedan. Men tanken ser ni iaf.
 
 
 
Köket får två st Sonos play 1. Två mindre högtalare som placeras ovanpå köksskåpen. Bildar då ett stereoljud.
Så till dessa behövs inga inbyggnadslösningar, bara ström.
Samma lösningar blir det förmodligen i alla sovrum. En annan fördel som finns genom att välja ett par st play 1:or är att man kan ta med sig dem ut på altanen tex. Bara de har ström och når nätverket.
Dock kommer allrum och badrummen få framdraget tomrör, utifall vi vill ha högtalare i taken i framtiden.
Lådlösningen för TVn blir det även i allrummet är tanken. Gör mycket för både utseende och djupet.
 
Ett bra möte som gav mig många goda råd. Fick kanske inte med alla i texten.
Vad kostar då detta kalaset? Tomrören är en liten post. Tanken är att dra mycket själv. Systemet fullt utbyggt, ja då blir det femsiffrigt. Men tanken med detta är inte inhandla detta nu, utan jag vill ge oss chansen att vara förbereda för framtiden.
 
Mvh Patrik & Maria
 
 
Björkås, Götenehus, Hifi-klubben, Sonos,

1 kommentarer

Ulrika Videli

09 Jan 2014 11:11

Helt rätt - förbered, förbered, förbered! Tänk vilka fester Ellen kan ha i huset om några år;).

Kommentera

Publiceras ej